Probiotika

Probiotika

Probiotika är levande organismer som tillsätts i livsmedel och som kan ha fler positiva hälsoeffekter och kan hjälpa till att upprätthålla och främja en balans mellan de goda bakterierna i tarmen,  vilket garanterar optimal matsmältning, samtidigt som skadliga mikroorganismer motverkas. Många av dessa bakteriestammar finns naturligt i vår tjocktarm. Olika typer av bifidobakterier och laktobaciller används oftast som probiotika.

 

Utveckling av tarmfloran

När ett barn föds är tarmen helt steril, men omedelbart efter födseln börjar kolonisering av bakterier. Utvecklingen av tarmfloran beror på om barnet föds vaginalt eller genom kejsarsnitt. Under en vaginal födsel exponeras barnet direkt med moderns bakterier, medans ett kejsarsnitt utförs under sterila förhållanden, vilket förhindrar att barnet kommer i direkt kontakt med bakterierna.

Flera studier har visat att barn födda med kejsarsnitt har en långsammare kolonisering av vissa bakteriestammar, inklusive bifidobakterier och att dessa barn i högre grad påverkas av sjukdomar som maginfektion, födoämnesöverkänslighet och eksem jämfört med barn som fötts vaginalt (Håkansson 2003, Renz-Polster 2005).

Om barnet ammas, finns en dominans av bifidobakterier och laktobaciller i tarmfloran redan under de första levnadsveckorna, medan barn som får ersättning har en mångfald av andra bakterier. Bifidobakterier och laktobaciller spelar en viktig roll i utvecklingen av barnets tarmflora och därmed deras hälsa.


När barnet börjar med tilläggskost ändras tarmfloran sammansättning. Andelen bifidobakterier och laktobaciller minskar och andra stammar etablerar sig. Från 2 års ålder är tarmfloran etablerad och förblir  relativt stabil resten av livet.


Forskning har visat att barn kan dra nytta av att ha en hög andel bifidobakterier och laktobaciller i tarmen, och dessa kan tillsättas i maten i form av probiotika. Probiotika förstärker den goda tarmfloran och förbättrar därigenom barriärfunktionen i tarmslemhinnan. Vissa probiotiska stammar bidrar inte bara till en hälsofrämjande bakterieflora i tarmen utan också för att stärka immunförsvaret.

 

Lactobacillus Reuteri

Under det första levnadsåret genomgår barnets matsmältningssystem stora förändringar innan den gradvis får sin fulla funktionalitet. Tarmperistaltiken förändras snabbt och påverkas av den näring som barnet får. Dessa förändringar kan orsaka mindre gastrointestinala störningar som kolik eller kolikliknande symtom.

Definition spädbarnskolik - mer än tre timmars skrikande, mer än tre dagar per vecka, hos ett i övrigt friskt barn

L. reuteri är den enda probiotiken som visat sig vara effektiv och säker för att lindra koliksymptom hos spädbarn. I en genomgång av av mer än 30 kontrollerade studier som jämförde olika behandlingsalternativ för spädbarnskolik visade att L. reuteri är en effektiv behandling för spädbarnskolik. (1 *)

  • Effekt redan efter en vecka (2 *)
  • Efter tre veckor reducerades "skrik-tiden" för barn med kolik med i genomsnitt fem timmar och 35 minuter per dag. (* 2)
  • Effekten kvarstod efter interventionstiden (3 *)
  •  "Skrikande tiden" var fortfarande minskad även en vecka efter avslutad behandling. (* 3)
  • Nästan alla kolikbarn upplevde en förbättring (3 *)
  • Hos 98% av barnen med kolik minskade "skriktiden" med minst hälften efter tre veckors användning. (* 3)
  • Livskvaliteten ökade för hela familjen (3 *)
  • Den upplevda livskvaliteten för hela familjen var signifikant bättre jämfört med placebo redan efter en veckas användning. (* 3)

På Nestlé har vi valt att berika vår modersmjölkersättning NAN SENSITIVE med mjölksyrabakterien Lactobacillus Reuteri.

 

Referenser

*1. Bruyas-Bertholon V, et al. Presse Med. 2012; 41: e404-10.
*2. Savino F, et al. Pediatrics 2010; 126(3):e526-533 .
*3. Szajewska H, et al. J Pediatr 2013; 162(2):257-262.

 

Bifidobacterium lactis

Nestlé har valt att tillsätta Bifidobacterium lactis i några av modersmjölkersättningarna. Bifidobakterier är en av de första och viktigaste bakteriestammar som koloniseras i tarmen. Redan något dygn efter födseln domineras tarmfloran av bifidobakterier hos ammade barn. Denna dominans anses vara en viktig faktor till att ammade barn har färre problem med diarré och tarminfektioner. Detta är bakgrunden till att man har forskat mycket på bifidobakteriernas roll och funktion i tarmen.

Bifidobacterium lactis har använts i Nestlés produkter i cirka 20 år och dess positiva effekter är väl dokumenterade. Bifidobacterium lactis förstärker immunsystemet och har en positiv effekt på gastrointestinala infektioner hos barn.  

  • Bifidobacterium lactis förstärker tarmslimhinnan genom att öka sekretionen av IgA (antikroppar) som är viktiga för att eliminera patogena celler hos barn (Fukushima 1998).
  • Kan minska småbarnseksem. Spädbarn med eksem som får hydrolyserad modersmjölkersättning med tillsatt probiotika, bl. a Bifidobacterium lactis, hade signifikant mindre eksem (mätt som SCORAD) efter 2 månaders användning jämfört med kontrollgruppen som fick hydrolyserad modersmjölkersättning utan probiotika (Isolauri 2000).

Search icon

Har du forfarande inte hittat vad du letar efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.