Ordlista

A
 

Aktiv bakteriekultur

Levande bakterier som har en hälsoeffekt i kroppen. De vanligast förekommande bakterierna som används är olika stammar av laktobaciller och bifidobakterier. Spädbarn presenteras för dessa bakteriekulturer redan i bröstmjölken. Dessa bakterier är bra för tarmens funktion och i olika forskningsstudier har de visat sig påverka även immunförsvaret positivt.

Arakidonsyra (ARA)

Långkedjig fettsyra från omega 6-familjen där moderfettsyran är linolsyra. Dessa modersfettsyror kan delvis omvandlas till längre fettsyror i kroppen, tex ARA. Fettsyror från Omega 6 finns i t.ex. majsolja och solrosolja. Linolsyra måste tillföras via kosten och sedan kan kroppen själv bilda fettsyror som kallas långkedjiga fleromättade fettsyror, där ARA ingår Långkedjiga fleromättade fettsyror (DHA, omega 3 och ARA, omega 6) är viktiga för det lilla barnets utvecklinfunktion och i olika forskningsstudier har de visat sig påverka även immunförsvaret positivt.


B
 

Bifidogen tarmflora

Uttryck för att sammansättningen av bröstmjölk och vissa modersmjölksersättningar bidrar till att skapa en tarmflora som är rik på bifidobakterier. De faktorer som bidrar till denna tarmflora är framförallt laktos som kolhydratkälla, innehåll av vassleprotein, alfalakt-albumin. I vissa modersmjölksersättningar tillsätts bifidobakterier för att ytterligare förstärka denna effekt.


D
 

Dokosahexaensyra (DHA)

En långkedjig fettsyra från omega 3-familjen där moderfettsyran är alfa-linolensyra, som delvis kan omvandlas till längre fettsyror i kroppen (tex DHA). Fettsyror från omega 3 finns i t.ex. fet fisk (såsom lax, makrill, sill) men även i rapsolja, och vissa nötter. Alfa-linolensyra måste tillföras via kosten och sedan kan kropen själv bilda långkedjiga fettsyror, där dokosahexaensyra (22:6 n-3 DHA) och eikosapentaensyra (20:5 n-3 EPA) ingår.


E
 

EFSA – European Food Safety Authority

Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) är ett EU-organ som tillhandahåller oberoende vetenskapliga yttranden om livsmedelssäkerhet, tex. regler och krav för sammansättning av modersmjölksersättningar och barnmat.


F
 

FOS – Fruktooligosackarider

Är en prebiotisk oligosackarid (fiber) som finns naturligt i många olika växter. FOS stimulerar tillväxten av goda bakterier i tarmen bl.a. laktobaciller och bifidobakterier. FOS har i kliniska studier visat att de ger en mjukare avföring som kan motverka trög mage och förstoppning hos barnet.


G
 

GOS – Galaktooligosackarider

Är en prebiotisk oligosackarid (fiber) som är framställd från laktos i komjölk. GOS har i kliniska studier visat att de ger en mjukare avföring som kan motverka trög mage och förstoppning hos barnet. GOS stimulerar tillväxten av goda bakterier i tarmen bl a laktobaciller och bifidobakterier


H
 

HMO - Human mjölk Oligosackarider

Human mjölk oligosackarider (HMO) är en viktig beståndsdel som endast förekommer i modersmjölk. Det är den tredje största beståndsdelen i bröstmjölk efter laktos och fett (exklusive vatten). Det finns över 200 olika HMO i modersmjölken. 2'FL är den största HMO och står för cirka 30% av alla HMO. HMO är en typ av prebiotika som stimulerar tillväxten av goda bakterier i tarmen, speciellt bifidobakterier. På liknande sätt kan HMO konkurrera ut de patogena bakterierna. Dessutom har vetenskapliga studier visat att HMO stimulerar immunsystemet hos barnet från början

 

Hydrolyserat protein

Protein som delats sönder i mindre fraktioner. Det sker via värme-och enzymprocesser. Mindre proteinfraktioner kan göra livsmedlet mer lättsmält och minska risken för att immunförsvaret reagerar på proteinet. Det är skillnad på delvis och höggradigt hydrolyserat protein. Delvis hydrolyserat protein kan bidra till minskad risk för att man reagera på proteinet om man har en benägenhet att utveckla allergi. Om man redan har en konstaterad allergi måste barnet använda en produkt med höggradigt hydrolyserat protein, en så kallas specialnäring.


K
 

Kasein

En proteinfraktion, som utgör den mindre delen av proteinet i bröstmjölk.


L
 

Lactobacillus reuteri

Lactobacillus reuteri (med stambeteckning DSM 17938) är en probiotika. Det är en av de mest undersökta bakterierna och många studier har visat att den är effektivt och säker för barn. Lactobacillus reuteri har visat sig minska koliksymptom hos spädbarn, bl a genom att reducera gråtiden med 70%. Dessutom finns det flera studier som också visar en förbättring av avföringskonsistens och –frekvens, samt en minskning av småkräkningar och därmed en förbättring av familjens livskvalitet. Lactobacillus reuteri förekommer också naturligt i bröstmjölk.

Laktoferrin

Ett protein som binder järn och är viktigt för absorptionen av järn i bröstmjölk.

Laktos

Den dominerande kolhydraten i bröstmjölk och även i modersmjölksersättning. Laktos bidrar med den söta smaken och gynnar tillväxt av en bifidogen tarmflora hos spädbarn.


M
 

Maltodextrin

En delvis nedbruten stärkelseprodukt, som ingår i oligosackariderna. Det är en kolhydrat som absorberas snabbt i kroppen men ändå kan bidra till viss mättnad vilket kan vara en fördel för mindre barn. Den framställs oftast genom nedbrytning av stärkelse av te.x. potatis-, majs-, tapioka- eller vete.


P
 

Prebiotika


Prebiotika är en onedbrytbar matkomponent (fiber) bestående av långkedjiga poly och oligosackarider. De stimulerar tillväxten av goda bakterier i tarmen och fungerar därför som mat för bakterier i tarmen. GOS, FOS och inulin är prebiotika.

Probiotika

Samlingsnamnet för aktiv bakteriekulturer. Enligt definition från WHO är det levande mikroorganismer som när de intas i tillräcklig mängd har en hälsoeffekt på individen. De vanligaste probiotiska bakterierna är laktobaciller och bifidobakterier.


V
 

Vassle

En proteinfraktion, som utgör den största delen av proteinet i bröstmjölk. Den största delen av vassleproteinet är laktalbumin.