Prebiotika

Prebiotika

Prebiotika är komplexa kolhydrater som fungerar som mat för tjocktarmens goda bakterier och stimulerar deras tillväxt. Prebiotika är bl.a kostfibrer, inulin och oligosackarider (t.ex. GOS (galaktooligosackarider) och FOS (fruktooligosackarider).

 

Vad är GOS och FOS

Bröstmjölk innehåller naturligt många olika och komplexa typer av oligosackarider. I modersmjölkersättningar försöker man kopiera några av dessa oligosackariders egenskaper, och GOS och FOS är några av de vanligaste prebiotiska komponenterna.
Det är säkert och godkänt för spädbarn och småbarn, att använda en blandning av 90% GOS och 10% FOS i modersmjölkersättningar och i annan barnmat.

  • GOS omvandlas från laktos (från komjölk) med hjälp av en enzymatisk process. Det finns små mängder av GOS i bröstmjölken
  • FOS är en fibersort som utvinns från Cicoriaroten eftersom den är rik på inulin. Inulinet spjälkas och omvandlas till en kortkedjig FOS.

 

Effekten av GOS och FOS

I Sensitive är GOS och FOS är tillsatt och det har i kliniska studier visat att de ger en mjukare avföring som kan motverka trög mage och förstoppning

  • GOS/FOS fungerar som mat åt de goda bakterierna och ger därmed en tillväxt av dem
  • GOS/FOS är vattenlösliga fibrer som drar till sig vätska i tarmen och hjälper på så vis till att mjukgöra avföringen.
  • GOS/FOS hjälper till att öka avföringsfrekvensen.
  • GOS/FOS har dessutom en effekt på bakterierna, de får dem att producera kortkedjiga fettsyror som sannolikt stimulerar sekretoriska och motoriska funktioner och därmed ger en kortare passagetid i tarmen.

En studie av Vivatvakin et al. 2010 visade att spädbarn som fått modersmjölkersättning med en blandning av 90% GOS och 10% FOS fick ett avföringsmönster som liknande ammade barns.
Sammantaget bidrar GOS och FOS till en förändring av både avföringens konsistens och mönster vilket kan minska symtomen på förstoppning hos barn som får ersättning.
Läs mer om NAN Sensitive som innehåller GOS och FOS här. NAN Pro innehåller oxå GOS och FOS.

 

Referenser

Vivatvakin et al. (2010).

Search icon

Har du forfarande inte hittat vad du letar efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.