Amning

Amning

Mammans mjölk är anpassad efter det lilla barnets tillväxt och näringsbehov och ändrar sig efter barnets behov över tid. Den har med andra ord en unik sammansättning för att passa spädbarn. Inget kan slå den ur näringssynpunkt. Bröstmjölken har positiva effekter på barnets immunsystem och ger skydd mot infektioner och har troligen även en effekt på barnets framtida hälsa som till exempel minskad risk för övervikt.
 

Amma gärna i 6 månader

Livsmedelsverket råder nyblivna mammor att amma i 6 månader. Om barnet verkar intresserat kan man ge små smakprover innan 6 månader men inte innan 4 månaders ålder. Bra rådgivning och stöd till varje mamma att komma igång med amningen är av stor betydelse. Här spelar BB och Barnhälsovården en viktig roll. För en lyckad amning är uppmuntran och tips från anhöriga och vänner också av stort värde. På en del sjukhus finns amningsmottagningar som kan ge råd vid besvär eller problem. Amningshjälpens hjälp-mammor kan också ge stöd och råd om amning.

Vid utvecklingen av modersmjölksersättningar försöker man att efterlikna bröstmjölkens innehåll och den påverkan den har på barnets välbefinnande och hälsa så långt det är möjligt. Bröstmjölk är och förblir naturligtvis det lilla barnets bästa mat och en modersmjölksersättning kan aldrig konkurrera med den.

Amningsstunden bidrar inte bara med näring. Den är också ett unikt tillfälle till samspel, närhet och hudkontakt mellan mamman och barnet. Om barnet av olika anledningar inte kan ammas är det viktigt att fortfarande ge barnet möjlighet till kroppskontakt, värme och tröst under matningsstunden.

Search icon

Har du forfarande inte hittat vad du letar efter?

Testa vår nya smarta sökmotor. Vi har alltid något att erbjuda dig.